szürkehályog műtét

Mi az a szürkehályog? Mikor kell műteni?

A szürkehályog szembetegséget az orvosi nyelv cataracta néven említi, egy görög eredetű szóval, ami fehér vízesést jelent. Sem szemtornával, sem szemüveggel vagy egyéb módszerrel nem kezelhető, kizárólag műtéti beavatkozással. A szürkehályog műtétről a Budai Szemészeti Központ weboldalán olvashatsz még bővebben. Amikor a cataracta miatt elszürkült szemlencse olyan mértékű látásromlást hoz, hogy az már kezd korlátozni bennünket a mindennapi tevékenységek elvégzésében, az olvasásban, autóvezetésben, közlekedésben, akkor minden bizonnyal elérkezett az operáció ideje.

A beavatkozás során a szakemberek eltávolítják az elhomályosult szemlencsét és a helyébe monofokális, nyújtott fókuszú (EDOF) vagy trifokális műlencsét helyeznek. A világon ez az egyik leggyakrabban végzett műtét, ami biztonságos és kiváló eredményt hoz. Ezért nem kell tartani ettől, bár nyilván minden érintettben van egyfajta félelem.

A Budai Szemészeti Központban a legkorszerűbb eljárással, az úgynevezett phacoemulsificatios technikával végzik a szürkehályog műtétet. Nincs altatás a kezelés során, hanem szemcseppekkel, helyileg történik az érzéstelenítés. A beavatkozás rendszerint 10 percnél kevesebb időt vesz igénybe és majdnem teljesen fájdalommentes. 1-2 órát azonban a kezelés helyszínén kell pihennie a páciensnek a műtét után és ha semmilyen komplikációt nem tapasztal a megfigyelő orvos, akkor a szürkehályog műtéten átesett személy a kísérőjével hazamehet.

Az első kontrollvizsgálat a Budai Szemészeti Központban történik, 1-2 nappal a beavatkozást követően. A szemész szakorvosok 2 hónappal a műtét után újra ellenőrzik a látásélességet és amennyiben szükség volna valamilyen szemüvegre (leginkább az egyfókuszú műlencse esetén), akkor azt felírják. Ezután már csak az évenkénti szemészeti szakvizsgálatra javasolt járni. Aki a trifokális műlencse beültetése mellett dönt, az távolra, monitor távolságra, illetve közelre egyaránt élesen fog látni, szemüveg nélkül is. Persze a többi műlencse is jó eredményt hoz.