A Kosárlabdacsapatról

Az 1993-ban elindított FTC női kosárlabda szakosztály mindösszesen 4 év alatt felért a hazai szakma csúcsára, megnyerte a Nemzeti Baj-nokság első osztályú küzdelmeit. A csapatot olyan nevek fémjelezték mint, Németh Ágnes, Béres Tímea, Kosjár Katalin, Seres Éva és Károlyi Andrea. A csapat egészen a 2000-ben történt megszüntéig komoly játékerőt képviselt a hazai élvonalban.

A felnőtt csapat mellett, Tursics Sándor mesteredző vezetésével kiépült a hazai szinten azóta is páratlan utánpótlásbázis, amely FTC-Csata, jelenleg Vasas-Csata elnevezéssel sorra nyerte és nyeri a budapesti és az országos utánpótlás bajnokságokat.

A felnőtt együttes megszűnésével a hazai női kosárlabdázás az egyik legirigyeltebb fellegvárát veszítette el. A csapat volt játékosai közül még többen ma is meghatározó szerepet játszanak itthon és külföldön egyaránt. A legendás hírű FTC utánpótlás neveltjei adják a magyar női kosárlabdázás következő generációjának gerincét.

2008-ban a Ferencvárosi Önkormányzat és a Nemzeti Torna Egylet segítségével sikerült felkarolni egy újabb kosaras fellegvár, a MAFC elveszett csapatainak ügyét. Ezáltal felnőtt csapataink két osztályban szerepeltek. Az Amatőr Nemzeti Bajnokságban (NB I/B) és a Nemzeti Bajnokság II. osztályában.

A 2009-ben hosszas tárgylások után újjá alakult FTC Női Kosárlabda szakosztálya ismét életre kívánja hívni – a majd 10 éves kényszerszünet után – a hazai élvonalban egykor páratlan hírnévre szert tevő utánpótlásbázisát, valamint eslő osztályú csapatát.

Véleményünk szerint egy sikeresen működő első osztályú klub működését egy hasonlóan sikeres utánpótlás alapozhatja meg. Az elmúlt évek hazai gyakorlata megmutatta, hogy igenis érdemes időt és anyagi eszközöket áldozni a magyar utánpótlás nevelésre. Egyrészt feleslegessé válik az olykor csillagászati összegeket felemésztő és közel sem oly hatékony légiósok alkal-mazása, másrészről pedig a nemzeti csapat sikerét is a hazai nevelésben, nem pedig a honosításban látjuk, nem beszélve arról a nem mellékes tényről, hogy a szurkolók szeretetét láthatóan sikeresen nyerik el a tehetséges fiatalokból álló egyesületek.

2013-ban az FTC az anyagi feltételek megszűnése miatt ismét megszüntette a női szakosztály működését. Reméljük, hogy a közeljövőben ismét újjászervezhető lesz a csapat!