gyerekek szabadban játszanak

Játsszon a gyerek odakint!

Intelligens gyurma, Xbox, Lego, és lehet sorolni a ma divatos játékokat. Úgy tűnik a játékgyártók megfeledkeztek arról, hogy a játék igazi helye mindig is a kültéren volt.

Ha még a múlt évezredben születtünk, emlékezhetünk arra, hogy az igazán emlékezetes játékélmények mind a kinti játékokhoz kötődtek. Egy jó kis szánkózás, vagy éppen bungalow építés, egy izgalmas focimeccs, vagy egy beszélgetős-hintázós este legjobb barátnőnkkel.

Ezek az örök játékélmények mind-mind odakint történtek. De ki emlékszik arra, hogy mit játszott Barbie babáival, vagy Action Menjével?

A kültéri játékoknak nem csak fizikálisan van haszna. Ez egyértelmű. A több mozgás erősíti a gyermekeket, akik amúgy is túl sokat ülnek a TV előtt, vagy az iskolapadban. A legújabb kutatások szerint azonban a kültéri játékoknak van egy fontos szerepe a mentális szociális fejlődésben is.

Fejlődik vele a gyerekek sok olyan képessége, amelyre aztán az iskolában lesz nagy szükség. Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik több időt töltenek a szabadban, az iskolában is jobban teljesítenek. És nem csak a képességeik fejlődése miatt, hanem alacsonyabb a stresszintjük és kiegyensúlyozottabbak is. Például a napfény a hormonháztartásra is pozitív hatással van.

Ha tehát tehetjük vásároljunk kültéri játékokat gyermekünknek. Ne ijedjünk meg attól sem , hogy karácsonyra nyárias játékot vásároljunk. Ha akkor és ott nem is, de később felejthetetlen élményekkel gazdagodhat gyermekünk.