gyogytornaszom

Gyógytornászok és a gerinctorna: hogyan zajlik egy ilyen kezelés?

A hátfájás többnyire gerincproblémát takar, ami gyakran fordul elő a mozgásszegény, ülő életmód következtében. Fontos figyelni a helyes testtartásra a mindennapok során, de ha mégis gerincfájdalommal küzdünk, akkor célszerű egy profi gyógytornászhoz fordulnunk a panaszunkkal. A kezelés menetéről bővebben olvashatsz a www.gyogytornaszom.hu weboldalon.

Persze nem pusztán a sok és helytelen ülés miatt alakulhat ki gerincfájdalom, hanem több más oka is lehet. Például mobilnyak-szindrómának nevezik a szakemberek azt a jelenséget, ami a mobileszköz használat és a számítógép képernyőjének bámulása miatti folyamatos előrehajlás következménye. Ezzel a természetellenes fejtartással állandó terhelésnek tesszük ki a nyakcsigolyákat, ami a nyaki és vállizmok görcsös befeszülését eredményezi. Fájdalmas tünetekhez vezethet ez, és még nyaki porckorongsérv is kialakulhat.

Az időskorúak szintén gyakran szembesülnek gerincfájdalommal, hiszen a gerincük kevésbé képes ellenállni az esetleges külső erőhatásnak, ugyanis az ízületek nagy részében már elváltozás, kopás található. Van néhány bevált módszer a gerincfájdalom enyhítésére, egyeseket otthon, saját erőből is alkalmazhatjuk, mások esetében szakemberi segítségre van szükségünk. Először is ülőmunkához használjunk megfelelő széket, és legalább 2 óránként álljunk fel, mozgassuk meg a tagjainkat.

Alváshoz tanácsos a félkemény matracot választanunk. Az izmok megfelelő erősítésével, nyújtásával tehetünk legtöbbet a gerincfájdalom ellen, tehát sportolással. A fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szintén enyhíthetik a szimptómákat, de hosszú távon nem jelentenek megoldást.

A gyógytorna viszont akár örökre megszabadíthat a fájdalomtól, ezért érdemes ebben a témában tájékozódnod. Gerincsérv esetén leginkább a McKenzie terápia eredményes, aminek célja, hogy meghatározott irányú, ismételt mozgásokkal, pozíciókkal az elmozdult porckorongot visszamozdítsa a helyére, ezáltal szabadítva fel a nyomás alatt lévő szöveteket. A kezelés nem egy gyakorlatsort jelent, hanem mozdulatokat és testtartást.