vörös juhar

Figyelemre méltó látványosság a vörös juhar

A szappanfa virágúak rendjébe tartozó fák általában mutatósak és szép a lombozatuk. A vörös juhar a díszfaként való hírnevét nemcsak a vegetációs időszak alatti szép színének köszönheti, hanem az őszi színváltozásának is.

A kertészek által nemesített juhar fajták az oszlopostól a gömb alakú változatokig, valamint a vörös színűektől a zöld és a fehér árnyalaton át a szinte feketéig, sokféle levélszínnel rendelkeznek. Ez nagy teret enged a fantáziának, különösen azért, mert a levelek és még a törzs színei is kaleidoszkópként változhat az évszakok függvényében.

Növekedésük is megváltozott és ma már vannak olyan fajták, amelyek sikeresen elférnek egy sorház melletti kiskertben is. A vörös juhar igényei nem túl magasak. Csak árnyékban és erősen vizes vagy sziklás talajban nem fejlődik jól.

A sótartalomra is érzékenyek. Ettől eltekintve, ritkán támadja meg betegség vagy kártevő. A juhar olyan faj, ami nedves és széltől védett helyet igényel, hogy ne károsodjon a gyönyörű lombozata. A vörös juhar nem hiányozhat a japán stílusú kertekből.