hisztamin intolerancia

A hisztamin intolerancia sokszor emésztési problémának tűnhet

Ha különböző ételek fogyasztása után hányingert vagy kiütést tapasztalunk, de az allergia tesztek negatívak, akkor más helyen kell keresni a választ. Ilyenkor a hisztamin intolerancia problémájára is gondolhatunk.

A hisztamin kémiai reakciók közvetítője. Ez egyrészt az élelmiszerekből bevitt, másrészt a szervezetben szintetizált anyag. Felelős a jelek továbbításáért az agyban, kiváltja a gyomorsav felszabadulását az emésztés beindításához, segíti az immunsejtek bejutását a sérült szövetekbe, a sebek gyógyítása vagy a fertőzések leküzdése érdekében. A hisztamin allergiás reakciók során is felszabadul. Amikor sok halmozódik fel belőle a szervezetben, problémák kezdődnek. A hisztamin intolerancia gyógyszeresen nem gyógyítható, egyes készítmények azonban rövid időn belül enyhíthetik a tüneteket.

A tudósok úgy vélik, hogy a probiotikumok segíthetnek javítani a hisztamint lebontó enzimek termelését. A B6- és C-vitamin fogyasztását is javasolják, mivel ezek hiánya csökkentheti az enzimek hisztamin lebontó képességét a szervezetben.