rekreációs tevékenységek

Rekreáció: az aktív feltöltődés!

Manapság egyre többet halljuk innen is, onnan is a rekreáció fogalmát, amit sokan a pihenés szinonímájaként azonosítanak, hiszen vannak már rekreációs célú szállodák, üdülések stb. Nem is nagyon járunk ilyenkor messze az igazságtól, ha a pihenést nem azzal azonosítjuk, amikor például fekszünk az ágyban vagy ülünk a televízió előtt. A rekreáció ugyanis nem elsősorban a pihenés passzív formája, hanem egy olyan folyamat, amelynek során a napi rutintól, megszokottól eltérő tevékenységet végzünk, és ennek során szerveztünk feltöltődik, megújul.

Tehát ha munka után hazamegyünk, és tollaslabdázunk vagy focizunk a gyerekekkel, és mindezt élvezettel tesszük, akkor nagy eséllyel ezzel regenerálódik elfáradt szervezetünk, oldódik a nap folyamán bennünk felgyülemlett feszültség, stressz, így visszanyerjük „eredeti”, reggeli állapotunkat. Kétség nem fér hozzá, hogy rekreációra minden embernek szüksége van, legyen az a napi kikapcsolódás vagy a hétvégi, hiszen ez utóbbi is nagyon fontos a rekreációban.

A nyári nyaralások még nagyobb lehetőséget biztosítanak az emberi szervezet rekreációjára, hiszen ilyenkor fizikailag is távol vagyunk a munkahelyünktől, sőt általában otthonunktól is, ilyenkor még a legstresszesebbek is keveset gondolnak a munkahelyi problémáikra. Ne feledjük azt a sokat hangoztatott állítást, miszerint a szellemi munkát fizikaival, a fizikai munkát pedig pihenéssel lehet a legjobban kipihenni, mert nagyon igaz! A pihenés és a regenerálódás pedig abban segít mindenkit, hogy szervezete hosszú távon egészséges legyen.