Országos megmérettetésre készülnek a legfiatalabb vívók

A jövő pénteki első Országos Suli-vívó Találkozó előtt a Budavári Általános Iskola diákjai körében népszerűsítette csütörtökön sportágát Szilágyi Áron olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kardozó.

„Bízom benne, hogy még több diáknak sikerül kedvet csinálnunk ahhoz, hogy akár versenyszerűen, akár csak szabadidős tevékenységként, de elsajátítsák a legnemesebb sport, a vívás alapjait” – idézte őt a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) közleménye, amely szerint London aranyérmese az olimpiák történetének legeredményesebb magyar sportága hagyományairól, a riói felkészüléséről, a szövetség Suli-vívó programjáról, valamint a jövő heti, budapesti találkozóról beszélgetett a diákokkal.
„Gyermekként fontos volt az a jó közösség, amelyet a vívás adott. Azzal a teherrel meg kell tudnunk küzdeni, amit ebben a sportágban Magyarország elért, de egyúttal ez az, ami motivál is” – mondta a fiataloknak Szilágyi Áron, hozzátéve, hogy reméli, hamarosan ő kérhet majd autogramot a vívással most ismerkedőktől.
Az MVSZ az elmúlt időszakban országszerte 95 általános és középiskolának biztosított vívófelszereléseket annak érdekében, hogy felélessze az iskolai vívás egykor nagy hagyományait. Ezekben az állami és egyházi oktatási intézményekben az adott település vagy megye vívóegyesületeinek szakembereivel, edzőivel együttműködve, részben a tornaórák keretében, részben tanórán kívüli foglalkozásként indulhatott meg a vívásoktatás. A Suli-vívó Program eredményeként az iskolákban mintegy két és félezer kisdiák vív.
A csütörtöki rendezvény helyszínválasztását nemcsak az indokolta, hogy a Budavári Általános Iskolában is zajlik a rendszeres vívásoktatás, hanem az is – amint az a közleményben olvasható -, hogy nem is olyan régen még ennek az iskolának a diákja volt a Suli-vívó Program arca: a magyar vívósport egyik legnagyobb tehetsége, a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes kardozó, Márton Anna, aki gyakorlatilag már riói olimpiai indulónak tekinthető.
Az MVSZ az I. Országos Suli-vívó Találkozóra – melyet a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban bonyolít majd le – csaknem 600 fiatal vívót vár. A rendezvényen a legkisebbek tudáspróbán mutathatják majd meg, hogy mit tudnak a páston, a nagyobbak pedig versenyszerűen vívhatnak meg egymással.

(MTI)