dokiruha

Megkülönböztető jellemzőkkel bír a dokiruha

Ha besétálunk egy kórházba, egészségügyi központba vagy gyógyszertárba, nem valószínű, hogy a személyzet úgy öltözik, mint az ismert Dr. House című tévésorozat főszereplője. A sportos és hétköznapi ruházat a hazai törvények szerint ugyanis nem megengedett. Jó okkal. A dokiruha használata követelmény, ami érdekes módon már az ókorban is ismert volt.

Tény, hogy abban az időben ez nem volt olyan mértékben kifejlődve, mint manapság, de mégis egyfajta megkülönböztetés volt a görögöknek. Azért említjük éppen az ókori görögöket, mert azon kevesek közé tartoztak, akik különös figyelmet fordítottak arra, hogy az orvosi személyzet vizuálisan is kiemelkedjen.

Ezért más ruhát viseltek, mint az egyszerű polgárok. Ez az elv a mai napig megmaradt, így minden egészségügyi dolgozó megkülönböztethető a ruházatáról, ami ráadásul színben is igazodik a betöltött funkciójához. A dokiruha olyan különleges tulajdonságokkal rendelkező ruházati cikk, ami megvédi az orvosokat a fertőzés, a mérgezés vagy a sérülés veszélyétől.