McKenzie terápia

Magyarországon is egyre népszerűbb a McKenzie terápia

A modern, nyugatias életvitel olyan modellt hozott magával, ami esetenként elég sok problémát alakíthat ki a mindennapokban. A szomorú az, hogy az emberek többsége meg van róla győződve, hogy valójába mindent remekül csinál, hiszen a társadalom ezt várja el tőle. A mentális problémákon túl, ugyanakkor rengeteg fizikai bántalom jelentkezhet, amelyekkel muszáj mielőbb szembenézni. A mozgásszegény életvitel a fizikai felfrissülést nagyban csökkenti.

Ha a szervezet nincs megdolgoztatva, akkor a vér sem áramlik megfelelő intenzitással, valamint a nyirok szintén elkezd pangani, ami a hölgyeknél az úgynevezett narancsbőrként jelentkezhet. A különféle sportoknak tehát van létjogosultsága, amiket érdemes lenne minél inkább beleilleszteni a hétköznapok amúgy is sűrű teendői közé. Ennek voltaképpen a későbbi panaszok megelőzésében is komoly szerepe lenne. De mit lehet tenni akkor, ha már kész a baj?

Nem véletlen, hogy ekkora népszerűségnek örvend a McKenzie terápia Magyarországon is (0630 505 0503; 1027, Vitéz u. 9.). Ez a speciális terápia elég nagy múltra tekint vissza. A kidolgozója Robin Anthony McKenzie, aki Dunedinben 1952-ben diplomázott le az Új-Zélandi Fizioterápiai Iskolában. A folyamatos megfigyelések segítették az elméletének kidolgozásában, ami szerint minden mozgásszervi fájdalom mechanikai eredetű. A helytelen testtartás és az ebből fakadó rossz mozgás okozza a panaszok nagyobb részét. A klinikai megfigyelések és kísérletek révén hitelességet nyert az elmélet, majd megkezdődött ennek a visszafejtése, pontosabban szólva a megoldások kidolgozása.

Ha a rossz tartás okozza a panaszt, akkor egyszerűen csak vissza kell térni a megfelelő állapotba és a problémák zöme is megszűnik. Erre lett kidolgozva a McKenzie terápia. Az eljárás egy diagnosztikai módszer is, tehát a megfelelően képzett szakemberek felismerik már néhány alapvető mozdulat elvégzéséből, hogy mi lehet a probléma és a tünetek helyet a kiváltó okot tudják ilyen formában kezelni. Számos panaszra nyújt megoldást ez a módszer, ezért ha mozgásszervi gondok merülnének fel, a gyogytornaszom.hu weboldalon ezekre nagy eséllyel lehet hatékony választ találni.